Rokotukset

Rokotukset ovat keskeisiä tartuntatautien ehkäisyssä ja yksilöiden sekä yhteisöjen terveyden suojelussa. Ne opettavat immuunijärjestelmää tunnistamaan ja torjumaan taudinaiheuttajia. Rokotusten ansiosta useat vaaralliset sairaudet ovat harvinaistuneet ja niillä on tärkeä rooli kansanterveydessä sekä elämänlaadun parantamisessa.

 

Hepatiitti A

Rokote suojaa hepatiitti A-virukselta. Rokotusta suositellaan otettavaksi jos matkustetaan Afrikkaan, Lähi-Itään, Kaakkois-Aasiaan, Etelä-Amerikkaan tai trooppisille alueille.  Rokotus annetaan kahden sarjana, ensimmäinen annetaan kuukausi ennen matkaa ja toinen annetaan 6-12 kuukautta ensimmäisen jälkeen.

 

Hepatiitti B

Rokote suojaa hepatiitti  B-virukselta. Rokotusta suositellaan otettavaksi jos matkustetaan Afrikkaan, Lähi-Itään, Kaakkois-Aasiaan, Etelä-Amerikkaan tai trooppisille alueille.  Rokotus annetaan kahden sarjana, ensimmäinen annetaan kuukausi ennen matkaa ja toinen annetaan 6-12 kuukautta ensimmäisen jälkeen.

 

Jäykkäkouristus, kurkkumätä, hinkuyskä ja polio

Yhdistelmärokote suojaa jäykkäkouristukselta, kurkkumädältä, hinkuyskältä ja poliolta. Jäykkäkouristuksen voi saada maaperästä haavan, ihorikon tai eläimen pureman kautta. Kurkkumädän voi saada hengitysteitse  sairastuneelta ihmiseltä, lemmikkieläimiltä tai kotieläimiltä. Hinkuyskä tarttuu pisaratartuntana sairastuneelta ihmiseltä. Polio tarttuu saastuneen veden kautta tai hengitysteitse toiselta ihmiseltä. 

 

Keltakuume

Rokote suojaa hyttysten levittämältä keltakuumetaudilta. Suositellaan otettavaksi, jos matkustetaan Afrikkaan päiväntasaajan seudulle, Etelä-Amerikkaan ja Väli-Amerikkaan. Rokote annetaan kerran, vähintään 10 päivää ennen matkaa.

 

Lavantautirokote

Rokote suojaa salmonella typhi -bakteerin aiheuttamalta infektiolta. Rokotusta suositellaan otettavaksi, jos matkustetaan turistialueiden ulkopuolelle tai maaseudulle Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Rokotus annetaan lapsille ja aikuisille kaksi viikkoa ennen matkaa kerta-annoksena. 

 

Punkkirokotus

Tehokas rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta. Annetaan kolmen rokotuksen sarjana aikuisille. Ensimmäinen ja toinen rokote annetaan 1-3 kuukauden väliajalla ja kolmas rokote 9-12 kuukauden kuluttua. Täyden suojan saa kahden viikon kulutta toisesta rokotuksesta.