Ajankohtaista

Milloin kannattaa varata aika urologille? 

Urologi on lääkäri, joka on erikoistunut diagnosoimaan ja hoitamaan virtsaelinten sairauksia sekä miehen sukupuolielimen sairauksia. Tässä artikkelissa selvitetään, milloin miehen kannattaa varata aika urologille? 

Urologi on koulutukseltaan kirurgi

Urologi on koulutukseltaan kirurgi, joka on erikoistunut urologiaan. Heidän työnsä keskittyy muun muassa munuaisten-, virtsarakon virtsaputken-, eturauhasen-, kivesten- ja siemenjohdinten- terveydenhoitoon.

“Urologilla käyvät potilaat yleensä yllättyvät positiivisesti siitä, kuinka pienillä toimenpiteillä vaivat saadaan hoidettua kuntoon. Potilaat kokevat vaivat helposti kiusallisina, mutta näin lääkärin näkökulmasta ne ovat aivan normaaleja. Tiukka esinahka, eturauhasen ongelmat tai erektio-ongelmat voivat tuntua potilaan näkökulmasta kiusallisilta, mutta lääkärinä niitä näkee vuosittain satoja ja satoja”, kertoo Abdiwahid Alibeto, joka on Heela Terveyden ylilääkäri ja koulutukseltaan urologi.

Heela Terveyden ylilääkäri, Abdiwahid Alibeto on erikoistunut urologiksi. Suomessa urologeja on hyvin vähän.

“Yleensä hoito ja ratkaisu löydetään ilman isoja leikkauksia tai muita toimenpiteitä”, Alibeto jatkaa.

Urologi on kirurgi, joka hoitaa potilaita vain harvoin leikkauksella. Vastaanotolla urologi tutkii miesten virtsa- ja sukuelinten oireita, jonka jälkeen hoito voi tapahtua muun muassa lääkityksellä ja fysioterapialla.

“Halusin urologiksi, koska ihmissuhde potilaaseen kestää tässä ammatissa pidempään kuin muilla kirurgisilla erikoisaloilla”, Alibeto jatkaa.

Urologi pystyy auttamaan näissä asioissa

Urologi pystyy diagnosoimaan ja hoitamaan monenlaisia sairauksia. Tällaisia sairauksia tai hoidettavia oireita ovat esimerkiksi virtsatieinfektiot, virtsarakon ongelmat, eturauhasen liikakasvu, eturauhassyöpä, kivesten ongelmat, erektiohäiriöt ja hedelmättömyys.

1. Virtsatien terveys

Urologi voi tarkistaa virtsateiden ja virtsaelinten terveyden, mukaan lukien virtsarakon, munuaisten ja virtsaputken tilan. Tämä voi auttaa havaitsemaan ja hoitamaan erilaisia sairauksia, kuten virtsatiekiviä, virtsarakon tulehduksia tai virtsarakon liikatoimintaa.

2. Eturauhasen terveys

Erityisesti miehille urologi on tärkeä eturauhasen terveyden tarkastamisessa. Eturauhasen ongelmat, kuten eturauhasen liikakasvu tai eturauhassyöpä, voivat vaikuttaa miesten virtsarakon toimintaan ja yleiseen hyvinvointiin.

3. Sukupuolielimen terveys

Urologi voi auttaa diagnosoimaan ja hoitamaan erilaisia sukupuolielinten terveysongelmia, kuten erektiohäiriöitä, hedelmättömyyttä tai sukupuolitauteja.

4. Lisääntymiskyky

Pariskunnille, jotka kamppailevat lisääntymisongelmien kanssa, urologi voi tarjota arvokasta apua. Urologi voi arvioida miehen lisääntymisterveyttä, kuten siittiöiden määrää ja laadullisia ominaisuuksia, sekä tarjota hoitoja tai neuvoja, jotka voivat auttaa pariskuntaa saavuttamaan raskauden.

5. Jatkuvan huolenaiheen seuranta

Henkilöillä, joilla on aiempia virtsaelinten tai sukupuolielinten ongelmia tai jotka ovat alttiita näille ongelmille perinnöllisistä syistä tai muista terveysriskeistä, säännölliset käynnit urologilla voivat auttaa seuraamaan tilannetta ja ennaltaehkäisemään mahdollisia komplikaatioita.

 

Yhteenveto – milloin kannattaa varata aika urologille?

Kaiken kaikkiaan käynnit urologilla ovat tärkeitä osana yleistä terveydenhoitoa, erityisesti niille, jotka ovat alttiita virtsa- tai sukupuolielimien ongelmille. Yleisesti ottaen urologit ovat tärkeitä terveydenhuollon ammattilaisia, jotka auttavat kaikenikäisiä ihmisiä ylläpitämään henkilökohtaista terveyttä. Urologit voivat myös tarjota neuvoja ja hoitoja miesten lisääntymisterveyteen liittyvissä asioissa.