Ajankohtaista

Matkan suunnittelu – rokotussuunnitelman tekeminen vaatii asiantuntijuutta

Matkailu voi tarjota sekä unohtumattomia kokemuksia että mahdollisuuksia tutustua eri kulttuureihin. Myös terveysasiat ovat tärkeitä ottaa huomioon ennen matkaa. Yksi keskeisistä asioista on varmistaa, että ihminen on asianmukaisesti suojattu matkakohteen terveysriskeiltä. Tässä artikkelissa tutustutaan pintapuolisesti rokotussuunnitelman tekemiseen, suositeltaviin rokotuksiin eri matkakohteisissa ja kuinka ne voivat auttaa matkustamaan turvallisesti.

Matkan suunnittelu – rokotussuunnitelma riippuu matkakohteesta

Matkan suunnittelu aloitetaan aina matkakohteen valinnalla. Hyvin usein me suomalaiset kaipaamme lämpöön, jolloin erilaisten tartuntatautien riskit kasvavat. Näin ollen rokotussuunnitelma on tärkeä osa matkan suunnittelua. 

Tarvitsetko apua rokotussuunnitelman tekemiseen – soita meille

Rokotussuunnitelma kannattaa tehdä aina ammattilaisen avustamana. Terveydenhoitaja on asiantuntija, jolla on tiedossa ajankohtaiset rokotesuositukset. 

Ajanvarauksen rokoteneuvontaan voit tehdä nettisivuiltamme tai soittamalla numeroon 09 4245 4590.

Yleisimmät tartuntataudit – suunnitellaan matkarokotus yhdessä

Hepatiitti A

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus, jota voi esiintyä kaikkialla maailmassa. Tavallisimmin sen saa ulosteiden saastuttaman veden tai ruoan kautta. Tämä virus tarttuu yleisimmin suun kautta nautitun saastuneen ruoan tai veden kautta, mutta myös esimerkiksi saastuneen uima-altaan vedestä. Yleisimmin se tarttuu virusta erittävän ihmisen ulosteen välityksellä.

Korkean tartuntariskin alueita ovat Saharan eteläpuolinen Afrikka ja osa Etelä-Aasiaa. Kohtalaisen tartuntariskin alueisiin kuuluvat mm. Välimeren etelä- ja itäpuoliset maat, Venäjä, Baltian maat ja kehitysmaat.

Hepatiitti B

Hepatiitti B on virusperäinen maksatulehdus, joka voi aiheuttaa sekä akuutin että pitkäaikaisen taudinkuvan. Virus tarttuu veri- ja sukupuoliteitse ja tavallisimmat syyt tartuntaan ovat suojaamaton sukupuoliyhteys, tatuoinnit, suonensisäiset huumeet, verikontaktit kuten puremat, onnettomuudet, verensiirrot tai manikyyrit. Virus voi myös levitä jakamalla henkilökohtaisia esineitä, kuten hammasharjoja tai partakoneita, tartunnan saaneen kanssa. Myös hepatiitti B on mahdollista saada kaikkialla maailmassa.

Taudin esiintyvyys on korkeinta Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa, mutta myös Välimeren itäisillä alueilla tartuntariski on kohtalainen.

Keltakuumerokotus

Keltakuume on vakava viruksen aiheuttama sairaus, joka leviää tiikerihyttysen, eli Aedes-moskiiton, pureman välityksellä. Keltakuumetta esiintyy trooppisilla alueilla, erityisesti kaupunkien ulkopuolella ja viidakko- tai savannialueilla, Afrikassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Keltakuume aiheuttaa kuumetta, pahoinvointia ja oksentelua. Tämän lisäksi se voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten verenvuototautiin, maksan vajaatoimintaan tai jopa kuolemaan.

Lavantauti

Lavantauti on Salmonella typhi -bakteerin aiheuttama infektio, joka vaikuttaa ruoansulatuskanavaan. Lavantauti on vakava yleisinfektio, jonka oireina on 1–2 viikon kuluttua tartunnasta alkava päänsärky, kuume, sairaudentunne, vatsakipu ja pahoinvointi. Taudin voi välttää parhaiten tarkalla käsihygienialla sekä elintarvikehygienialla.

Lavantautia esiintyy maaseudulla tai pikkukaupungeissa Lähi- ja Keski-Idässä, Intian niemimaalla ja Kaakkois-Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa sekä Tyynenmeren saarilla, erityisesti trooppisilla alueilla. Kehitysmaissa sekä joissain kaukomaissa lavantauti on vakava terveysongelma.

Kolera

Kolera on Vibrio cholerae -bakteerin aiheuttama vakava suolistoinfektio, joka voi johtaa voimakkaaseen ripuliin. Kolera on tauti, joka leviää bakteerin saastuttaman veden tai ruoan kautta. Se on yleinen alueilla, joilla on heikko infrastruktuuri veden puhdistamiseksi ja huono yleinen hygieniataso. Kolera voi levitä nopeasti ja aiheuttaa laajoja epidemioita. Se onkin yksi maailman merkittävimpiä tartuntatauteja. Koleraa esiintyy etenkin Afrikassa, Lähi-idässä ja Aasiassa, Intian niemimaalla sekä Väli-Amerikassa.

Japanin aivotulehdus

Japanin aivotulehdus on viruksen aiheuttama vakava aivotulehdus, joka leviää aasiassa esiintyvän hyttyslajin, Culex-sääsken, puremien kautta. Tautia esiintyy suurimmassa osaa Aasiaa, erityisesti Japanissa, Kiinassa, Koreassa ja Kaakkois-Aasiassa. 

Vaikka suurin osa tartunnan saaneista ihmisistä ei oireile, vakavissa tapauksissa japanin aivotulehdus, eli japanin enkefaliitti, voi aiheuttaa aivovaurioita ja jopa kuoleman. 

On arvioitu, että taudin esiintymisalueella oleskelevan matkailijan todennäköisyys saada Japanin aivotulehdus on yhden suhde 20 000.

Malaria

Malaria on loistaudin aiheuttama vakava sairaus, joka leviää horkkahyttysen puremien välityksellä. Malaria aiheuttaa toistuvia vilunväreillä alkavia kuumekohtauksia ja runsasta hikoilua kuumeen laskiessa. Malariakuume voi olla jatkuvaa ja kuumeeseen voi liittyä vatsaoireita, voimakasta ripulia, hengitystie- ja keskushermosto-oireita: sekavuutta ja tajunnan tason heikkenemistä koomaan asti.

Malariaa esiintyy eri puolilla maapalloa Afrikassa, Lähi-Idässä, Aasiassa ja Väli- sekä Etelä-Amerikassa. Se on siis yleinen trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Malarian riskiä voi pienentää estolääkityksellä ja suojautumalla hyttysen pistoilta hämärän aikaan.

Yhteenveto – rokotussuunnitelman tekeminen

Matkakohteen mukaan suositellut rokotukset voivat vaihdella merkittävästi. Tämän takia on tärkeää hakeutua rokotusneuvontaan hyvissä ajoin ennen matkaa. Muista myös varmistaa, että sinulla on kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet ajantasalla, kuten jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotus. Harkitse myös matkavakuutuksen ottamista ennen matkaa, jotta voit nauttia reissusta huolettomasti!